woensdag 18 maart 2015

Van de stuurman

Het volgende bericht klinkt een stuk geruststellender voor achterblijvende ouders.


INVLOED - Blog van de stuurman
Als schipper op de Waddenzee ben ik gewend om me aan te passen aan de omstandigheden die je tegenkomt. Helemaal omdat ik in de zomervakantie een veerdienst tussen de waddeneilanden onderhoud. Weer of geen weer, we proberen zo lang mogelijk het veer in de vaart te houden.
Bij de oceaan oversteek die we nu doen krijgen de meteorologische omstandigheden een hele nieuwe dimensie. Want nu heb je er wel invloed op. Door een meer noordelijke of zuidelijke koers te kiezen krijgen we te maken met andere omstandigheden. Met behulp van de gribfiles puzzelen de kapitein, de tweede stuur en ik een route. Elke 12 uur nieuwe informatie binnenhalen, en dan bedenken we mogelijke scenario's. Ieder heeft zo zijn eigen overweging voor een route. Regelmatig overleggen we en trekken gezamenlijk een plan.
Dat voegt een bijzondere dimensie toe, je hebt namelijk invloed op je eigen weer. Die invloed maakt het niet makkelijker. Als je een onhandige keuze maakt dan kan je tegenwind krijgen, of nog vervelender meer wind dan leuk is. Maar als we goed kiezen, dan kunnen we zoveel mogelijk zeilen met een mooie wind.
Tsjerk Hesling Hoekstra - Chief Mate

Geen opmerkingen:

Een reactie posten